Jump to content

Review Assassin's Creed Odyssey


Skadi

Recommended Posts

header.jpg?t=1539683180

- Performanta / Optimizare:

Assassin's Creed Odyssey are cateva probleme cu performanta, totusi nimic major care sa il faca nejucabil. Prima si cea mai mare problema este legata de setarea "Volumetric Clouds" care mananca undeva la 10-20 fps-uri si nu ofera foarte multe detalii, singurul moment in care chiar o sa observi aceasta setare este cand o sa navighezi cu nava, unde o sa observi mai mult cerul. Cealalta problema mai importanta este noaptea (?!?) unde fps-ul poate sa scada daca esti in jurul mai multor flacari , lumini , etc. Overall, chiar si cu aceste probleme optimizarea este peste cea din Assassin's Creed Origins ( Principalul punct de comparatie din acest review), si in afara de problemele mentionate mai sus, jocul o sa pastreze un framerate constant chiar si in cele mai intense scene.  Chiar nu ma asteptam la o optimizare buna avand in vedere problemele pe care engine-ul Anvil le-a cauzat dea lungul timpului.

Verdict: 8/10

- Grafica:

Dupa implementarea de anul trecut a superbului Egipt Antic, a venit si randul Greciei Antice care de asemenea arata fenomenal in joc. Poate ca nu are stilul specific Egiptului, dar Ubisoft a facut o treaba excelenta aici. Nici nu era loc de indoiala, fiecare Assassin's Creed are locuri / peisaje uimitoare. Tema si contrastul de culori au fost si ele schimbate, de la portocaliul si prafuitul Egipt, la verdele stralucitor din Odyssey. Lumea overall arata superb, si din acest punct de vedere, diferenta dintre Origins si Odyssey tine mai mult de gusturi. 

Assassin-s-Creed-Odyssey-Screenshot-2018

Assassin-s-Creed-Odyssey-Screenshot-2018

Assassin-s-Creed-Odyssey-Screenshot-2018

 

Texturile caracterelor sunt hit & miss, cu mici exceptii majoritatea personajelor principale arata superb. Problemele vin cu cele secundare, care lasa de dorit si arata mult prea generic. Majoritatea caracterelor din side content nici nu merita mentionate, pentru ca arata generic si ii poti vedea intr-un quest in locatia X, apoi in alt quest in locatia Y.(Fiind 2 persoane diferite care prin ceva magie Ubisoft arata la fel) Problema asta este des intalnita in jocurile Ubisoft, un alt exemplu recent care sufera de aceasta problema este Far Cry 5, unde marea majoritate a npc-urilor intalnite sunt acelasi model.

 

spoiler%5D

 

Animalele si vegetatia arata bine, nu duc lipsa de detalii. In special padurile pe timp de noapte + ceata arata superb.  (Unde din pacate nu am reusit sa prind un ss :()

 

Assassin-s-Creed-Odyssey-Screenshot-2018

Assassin-s-Creed-Odyssey-Screenshot-2018

Assassin-s-Creed-Odyssey-Screenshot-2018

Marea / Corabiile sunt unul dintre punctele forte ale graficii, marea pe timp de zi / noapte cu soarele / luna reflectand in apa arata pur si simplu superb, iar corabiile arata si ele foarte bine, in special cand sunt mai multe.

 

Assassin-s-Creed-Odyssey-Screenshot-2018

Assassin-s-Creed-Odyssey-Screenshot-2018

Assassin-s-Creed-Odyssey-Screenshot-2018

 

Verdict: 9/10, e genul de joc unde ss-urile chiar nu ii fac dreptate. Diferenta dintre un video / ss si joc este destul de mare.

- Sunet: 

Sunetul din joc este imersiv, diferitele tipuri de arma suna diferit, poti sa simti imediat diferenta si efectul care il va avea o arma Heavy pe langa un Dagger. In orase, poti sa ii auzi pe locuitori vorbind / cantand in limba lor nativa, care adauga un plus de realism dupa parerea mea. Navele / marea la fel, reusesc sa "te traga" in acel univers cu apa lovind corabia si echipajul tau cantand diferite "sea shanties"

Pe langa ce am scris mai sus, ar mai fi doua sub categorii de care vreau sa vorbesc la sunet:

- voice acting, din pacate punctul cel mai slab al sunetului. Doar cateva personaje au un voice acting bun, ceea ce mi se pare underwhelming pt un joc imens si plin de caractere ca si Assassin's Creed. Faptul ca unul dintre personajele jucabile are un voice acting de toata jena nu ajuta cu nimic situatia.

- muzica, in unele momente muzica jocului mi s-a parut mai mult "egipteana" ca sa zic asa, la fel si cea din meniul principal, ceea ce personal mi s-a parut putin ciudat, dar totusi nu pot sa neg ca nu este buna. Muzica din timpul unui siege / evadari / lupta navala se potriveste de minune si poti sa simti ca iti mareste adrenalina.

Verdict 7/10, voice acting-ul are un impact enorm asupra oricarui joc, iar din pacate  aici este unul care lasa mult de dorit.

- Story: 

Aici nu pot sa spun prea multe fara sa dau spoiler, totusi, jocul nu degeaba este numit Odyssey. Povestea este foarte lunga, incepe putin simplist cu alegerea caracterului si faptul ca esti un mercenar in cautare glorie / bani / etc. Totusi, totul se schimba dupa primele 2-3 quest-uri unde incepe sa iti fie oferita experienta full RPG, unde poti sa abordezi quest-urile in mai multe metode ajutand mult la development-ul personajului principal. Pe langa asta story-ul are 3 branch-uri principale, fiecare oferind multiple ending-uri, si da, trebuie terminat fiecare branch ca sa ai ending-ul overall. Povestea este mult mai buna fata de predecesor, care nu iti oferea multe optiuni si era si oarecum banala. Acum in Odyssey o sa ai intentia de a da skip la side content doar ca sa vezi cum avanseaza povestea, lucru care nu poate fi spus pentru AC Origins.

Verdict: 8/10

- Gameplay:

Am ajuns si la momentul cel mai interesant din review, voi incepe cu lucrurile noi pe care le ofera Odyssey pe langa predecesorul sau.

- Experienta full RPG, unde tu iei decizia in dialog si quest-uri. Poti sa fi o persoana calma, onesta, care isi duce la capat contractele, poti sa fi o persoana cruda, mincinoasa si care alege sa isi modifice "planurile" din timpului unui contract dupa bunul plac. Bineinteles, poti sa fi si orice intre cele doua extreme. Nu sunt cele mai bune "alegeri" dintr-un joc, dar chiar si asa sunt bine venite si ofera un plus jocului

- Full Naval Combat, si de data asta esti liber sa mergi unde vrei / cand vrei si sa te lupti cu cine vrei pe mare.  Un upgrade major fata de Origins, pe langa asta ai si mai multe optiuni in combatul naval. Sageti / sulite cu foc / fara foc, sau de ce nu poti pur si simplu sa lovesti nava inamica cu nava ta. Acum poti sa folosesti si Embark Ship cand viata navei inamice este scazuta si sa le furi comorile, sa ii capturezi si sa ii recrutezi pe nava ta, sa ii omori sau pur si simplu sa zdrobesti nava adversa pentru ultima oara.

- Combatul a fost si el upgradat cu adaugarea skill trees, practic iti alegi pe ce ruta vrei sa mergi: Hunter / Warrior / Assassin, nu o sa fiti constransi de un sigur tree pentru ca oricand poti sa iti pui abilty points si in celelalte. Armele sunt putin mai diverse, marea atractie fiind redesign-ul sulitei din Origins, care acum aduce in combat cu ceea ce foloseau Spartanii acum multi ani. Totusi si aici este un minus, multi combat-ul se simte foarte ciudat, ca de exemplu momentele cand dai parry unui atac venit de la un adversar si caracterul tau il blocheaza dar nu se intoarce cu fata catre el. Si problema majora a combat-ului,este chiar sistemul de leveling al jocului. Practic daca inamicul are level 10, si tu ai level 6 nu poti sa il asasinezi, chiar daca caracterul tau il loveste cu un cutit in cap,lucrul asta lasa mult de dorit si promoveaza microtranzactiile, care mai mult ca sigur au fost motivul din spatele acestui sistem de leveling.

O mostra din combat o puteti vedea aici.

- Sistemul de Cultisti este o alta adaugare foarte interesanta, nu o sa intru prea mult in detalii ca sa evit eventualele spoilere, dar aduce oarecum cu vechiul sistem din Origins doar ca de data asta este mult mai organic, mai mare si ca sa gasesti persoanele din spatele mastilor trebuie sa investighezi mai multe "Clues". Per total, mi se pare superior celui din Origins datorita faptului ca acum totul este legat de explorare.

 

assassins-creed-odyssey-cultist-menu.jpg

 

- Explorare, ca tot am pomenit-o mai sus, explorarea are cateva lucruri in comune cu Origins, in principal harta "ascunsa" care trebuie vizitata pentru a vedea ce activitati/quest-uri ascunde. Dar, nu asta este principalul punct de atractie ci noul "Exploration Mode", care nu iti mai ofera totul mura in gura ca in vechile jocuri. Acum locatiile pentru obiectivele quest-urilor nu vor mai fi automat marcate pe harta, ci vei avea optiune sa vorbesti cu NPC-ul care iti ofera quest-ul si sa il intrebi despre "whereabouts", de acolo sunt multiple variantele pe care le vei intalni. Unii iti vor spune ca se afla in regiunea X, dupa satul Y, altii iti vor spune ca se afla la Nord de Z si tot asa.

- Sistemul de mercenari, pentru cunoscatori sistemul este foarte, foarte asemanator cu Nemesis System din Shadow of War / Mordor. Practic, tu incepi ca un mercenar jocul si in aceasta ierarhie esti foarte obscur, dar cu cat omori mai multi inamici mercenari cu atat o sa avansezi si tu in ierarhie, si o sa fi din ce in ce mai cunoscut + rewards-urile de la misiuni vor fi marite. Dar asta nu este tot, sistemul de mercenari actioneaza si ca "politie", cu cat faci mai multe infractiuni (furt, omorat civili, asaltat forturi) cu atat nivelul tau va creste si lumea va pune un pret pe capul tau, de acolo ai mai multe optiuni, fie omori mercenarii care vin dupa tine, fie platesti tu bonty-ul, poti oricand si sa omori pe cel care a pus pretul pe capul tau, si sa scapi instant de acel nivel de urmarire. 

 

Assassin-s-Creed-Odyssey-Screenshot-2018

Assassin-s-Creed-Odyssey-Screenshot-2018

Assassin-s-Creed-Odyssey-Screenshot-2018

 

Verdict 9/10, combat-ul putea fi mult mai polished.

Impresia finala + overall rating

Per total jocul este un improvement destul de mare fata de Origins, noile sisteme + directia mai in depth RPG duc la un alt nivel. Combat-ul este mult mai fun datorita noilor skill-uri, adaugarea luptelor navale full time este la fel un mare plus, poveste mai interesanta, personaje mai interesante. What's not to like? Jocul este un buy dupa parerea mea, nu are rost sa asteptati sale si etc. Jocul ofera lejer 60+ ore de content, ceea ce multe jocuri la acelasi pret nu prea mai ofera zilele astea.

Overall rating: 8

 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...