Jump to content

IBM a obţinut primul microprocesor funcţional, realizat folosind un proces de fabricaţie pe 7 nm


Famous.

Recommended Posts

Anunţat de IBM în urmă cu un an, proiectul de cercetare 7 nanometer and beyond a primit iniţial un pronostic rezervat, anumite limitări fundamentale ale tehnologiilor folosite pentru producerea chip-urilor de siliciu punând sub semnul întrebării posibilitatea obţinerii de tranzistori funcţionali.

ibm-7nm.jpg?width=640&height=432

Obţinută la costuri astronomice si cu câştiguri tot mai mici în ce priveşte sporul de performanţă şi eficienţă, miniaturizarea procesului de fabricaţie folosit pentru realizarea microprocesoarelor este o parte esenţială în evoluţia acestora şi a dispozitivelor care le folosesc. Din păcate în ultimii ani progresele făcute pe acest plan au venit tot mai greu, consecinţa fiind întârzieri în lansarea noilor modele de microprocesoare şi forţarea limitelor impuse de procesele de fabricaţie actuale. Luăm spre exemplu chipsetul Snapdragon 810, abandonat de unii producători din cauza problemelor cu supraîncălzirea.

Din păcate chiar şi prin eforturile combinate depuse de IBM, GlobalFoundries şi Samsung, adaptarea procesului de fabricaţie la 7nm pentru producţie de masă rămâne o sarcină dificilă. Probabil, pentru produse comerciale echipate cu procesoare pe 7nm mai avem de aşteptat cel puţin până în anul 2017-2018

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...