Jump to content

[RF] Cum setezi un Server Proxy în toate navigatoarele web importante


polarson # ROMANIA

Recommended Posts

Dacă obişnuieşti să îţi iei laptop-ul cu tine, şi îl foloseşti inclusiv în reţele de business ce utilizează servere proxy, trebuie să ştii cum să setezi un server proxy, astfel încât să poţi accesa Internetul. În acest tutorial vom vedea cum putem să setăm un server proxy în toate navigatoarele web majore din Windows: Internet Explorer, Google Chrome, Firefox şi Opera.

Cum setezi un Server Proxy în Internet Explorer

Voi începe cu Internet Explorer deoarece setarea unui server proxy în acest navigator web influenţează tot sistemul Windows. De exemplu, alte navigatoare web precum Chrome şi Operafolosesc setările proxy din Internet Explorer. În Windows 8 şi Windows 8.1, aplicaţiile moderne ce se conectează la Internet folosesc aceleaşi setări, ş.a.m.d.

Ca urmare, porniţi Internet Explorer şi mergeţi la Instrumente (combinaţia de taste: Alt + X). Apoi, daţi clic pe Opţiuni internet.

browser_proxy1.png

În fereastra Opţiuni internet, mergeţi la fila Conexiuni. Aici, daţi clic pe butonul Setări LAN, aflat în partea inferioară.

browser_proxy2.png

Se va deschide fereastra "Setări pentru reţeaua locală (LAN)". Aici puteţi să configuraţi setările proxy.

Dacă folosiţi un server proxy cu un URL ca orice alt sit web, atunci bifaţi caseta ce spune"Detectare automată a setărilor". Apoi, în câmpul Adresă, tastaţi URL-ul serverului proxy.

browser_proxy3.png

Dacă vreţi să folosiţi un server proxy cu adresă IP şi port specific, bifaţi caseta ce spune"Utilizare server proxy pentru reţeaua locală (Aceste setări nu se vor aplica la conexiunile VPN sau pe linie comutată)". Apoi, în câmpul Adresă de mai jos, tastaţi adresa IP a serverului. În câmpul Port tastaţi portul folosit de serverul proxy.

Dacă vă aflaţi într-o reţea de serviciu, este posibil să vreţi să bifaţi şi caseta "Evitare server proxy pentru adrese locale" astfel ca proxy-ul să nu fie utilizat atunci când accesaţi situri web şi servicii din reţea, ci doar atunci când accesaţi Internet-ul.

Când aţi terminat de făcut setările, daţi clic pe OK pentru a salva modificările.

Cum setezi un Server Proxy în Firefox

În Firefox, daţi clic pe butonul Firefox din stânga sus. Apoi, daţi clic pe Opţiuni.

browser_proxy4.png

Se va deschide fereastra Opţiuni. Daţi clic pe secţiunea Avansat.

browser_proxy5.png

Aici veţi găsi mai multe file. Daţi clic pe Reţea şi apoi pe Setări.

browser_proxy6.png

Este deschisă fereastra Parametri conexiune. Aici puteţi seta modul în care se va conecta Firefoxla Internet şi dacă va folosi sau nu un server proxy. Un lucru pe care îl veţi remarca imediat este faptul că, spre deosebire de majoritatea navigatoarelor web, Firefox oferă mai multe opţiuni de personalizare pentru serverele proxy:

  • "Fără proxy" – când este activat, Firefox nu va folosi un server proxy pentru a se conecta la Internet.
  • "Detectează automat parametrii proxy-ului pentru această reţea" – Firefox va încerca să detecteze dacă este necesar un proxy pentru a utiliza Internet-ul în reţeaua la care sunteţi conectat. În funcţie de rezultate, se va seta automat să utilizeze un proxy sau nu. Am încercat această setare în câteva reţele de serviciu şi nu a funcţionat corect, din păcate.
  • "Foloseşte setările proxy ale sistemului" – când este activă această setare, Firefox va folosi aceleaşi setări proxy ca Internet Explorer.
  • "Configurare manuală proxy" – când este activă, puteţi scrie adresa IP şi portul proxy-ului pe care vreţi să îl folosiţi. Spre deosebire de alte navigatoare web, Firefox permite setarea mai multor servere proxy-uri şi porturi pentru diferite tipuri de trafic, precum HTTP, SSL, FTP ş.a.m.d. Dacă nu vreţi să folosiţi un server proxy pentru anumite adrese, le puteţi adăuga în caseta text "Fără proxy pentru", separate prin virgule.
  • "URL pentru configurare automată proxy" – când este activă, puteţi tasta URL-ul serverului proxy pe care vreţi să îl utilizaţi.

browser_proxy7.png

Pentru a salva setările, daţi clic pe OK.

Cum setezi un Server Proxy în Google Chrome

Google Chrome nu oferă opţiuni speciale de configurare pentru setarea serverelor proxy deoarece foloseşte setările pe care le găseşte în Internet Explorer. Cu toate acestea, puteţi porni procesul de configurare din Google Chrome, iar el va deschide fereastra Opţiuni internet dinInternet Explorer. Iată cum:

Daţi clic pe butonul "Personalizaţi şi controlaţi Google Chrome" din partea dreaptă sus. Apoi, daţi clic pe Setări.

browser_proxy8.png

Se va deschide o listă foarte lungă de setări, dar nici una dintre ele nu se referă la serverele proxy. Pentru a extinde această listă, în partea de jos, daţi clic pe legătura "Afişaţi setările avansate…".

browser_proxy9.png

Lista de setări va fi extinsă. Derulaţi în jos până la secţiunea Reţea. Daţi clic pe "Modificaţi setările proxy" şi fereastra Opţiuni internet din Internet Explorer va fi deschisă.

browser_proxy10.png

Pentru a configura setările proxy, citiţi prima secţiune a acestui articol.

Cum setezi un Server Proxy în Opera

La fel ca Google ChromeOpera nu oferă nici ea opţiuni speciale de configurare a unui server proxy. Foloseşte setările proxy existente în Internet Explorer.

Daţi clic pe butonul Opera din stânga sus. Apoi, daţi clic pe Setări.

browser_proxy11.png

În lista de Setări din Opera, derulaţi până la secţiunea Reţea.
Daţi clic pe "Modifică setările proxy" şi se va deschide fereastra Opţiuni internet din Internet Explorer. Pentru a configura setările proxy, citiţi prima secţiune a acestui ghid.

browser_proxy12.png

Spre deosebire de Google Chrome, Opera oferă o casetă de marcare pentru "Foloseşte proxy pentru serverele locale". Atunci când este activată, Opera va folosi serverul proxy doar atunci când se conectează la servere şi pagini web din reţeaua dvs.

Cum dezactivezi utilizarea unui Server Proxy

Dacă aţi luat laptop-ul dvs. de la muncă şi l-aţi adus acasă sau dacă aţi schimbat conexiunea la reţea şi nu mai aveţi nevoie de un server proxy, îl puteţi dezactiva cu uşurinţă.

Pentru Internet Explorer, Google Chrome şi Opera, mergeţi la fereastra Opţiuni internet, aşa cum am văzut în prima secţiune a acestui articol. Apoi, mergeţi la fila conexiuni. Aici, daţi clic pe butonul Setări LAN din partea de jos. Debifaţi "Utilizare script automat de configurare" sau"Utilizare server pentru reţeaua locală", în funcţie de ce setare proxy aţi folosit, şi apoi apăsaţi pe OK.

În Firefox, urmaţi aceeaşi procedură ca pentru setarea unui server proxy. În fereastra Parametri conexiune, bifaţi Fără proxy şi apăsaţi pe OK.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...