Jump to content

[RF] Cum facem capturi de ecran, în Windows, cu Instrumentul de decupare


polarson # ROMANIA

Recommended Posts

Cu toţii am lucrat la un moment dat cu imagini. Windows 7, Windows 8 şi Windows 8.1 oferă o aplicaţie uşor de folosit pentru realizarea de capturi de ecran, numităInstrumentul de decupare. În acest tutorial vom vedea cum putem folosi acest instrument pentru a realiza capturi de ecran, a le salva, edita sau trimite prin e-mail, cum putem să folosim instrumentele de evidenţiere şi cum modificăm setările Instrumentului de decupare.



Unde găsim Instrumentul de decupare în Windows 7

Windows 7 oferă numeroase metode pentru deschiderea Instrumentului de decupare. Puteţi merge în meniul Start, folderul Accesorii, după care daţi clic pe Instrument de decupare.


snipt1.png


O a doua metodă este să tastaţi cuvântul "decupare" în caseta de căutare din meniul Start şi apoi să daţi clic pe Instrument de decupare.


snipt2.png


Alternativ, puteţi alege să rulaţi direct executabilul SnippingTool.exe, aflat în folderul"C:\Windows\System32".



Unde găsim Instrumentul de decupare în Windows 8 & Windows 8.1

În Windows 8, daţi clic dreapta pe spațiul gol din ecranul Start şi apoi daţi clic pe Toate aplicaţiile. Această acţiune va deschide vizualizarea Aplicaţii.


În Windows 8.1, duceţi cursorul sau degetul (dacă folosiţi un ecran tactil) în partea stânga jos a ecranului Start. O săgeată îndreptată în jos va fi afişată. Daţi clic sau apăsaţi pe ea pentru a deschide vizualizarea Aplicaţii.


Apoi, mergeţi la Accesorii Windows, unde veţi găsi scurtătura către Instrumentul de decupare.


snipt3.png


Evident, puteţi scrie cuvântul decupare şi ecranul Start va afişa rezultatele căutării automate.


Fereastra aplicaţiei Instrument de decupare este similară cu cea din captura de mai jos.


snipt4.png


Ea arată aproape identic cu versiunea sa din Windows 7. Caracteristicile sunt aceleaşi, cu excepţia câtorva mici setări (de ex. culoarea implicită de cerneală) ce diferă în Windows 8 şi 8.1 faţă de Windows 7.



Interfaţa principală a Instrumentului de decupare

Fereastra principală a aplicaţiei conţine trei butoane importante: Nou, Anulare şi Opţiuni.


Butonul Nou este cel care vă permite să alegeţi tipul de captură pe care vreţi să o faceţi. ButonulAnulare vă permite să revocaţi acţiunea curentă şi să începeţi alta. Şi, nu în cele din urmă, avem la dispoziţie butonul Opţiuni care ne permite să personalizăm aplicaţia.


snipt5.png



Cum realizăm o captură de ecran personalizată

Butonul Nou ne permite să facem patru tipuri de capturi:


  • Decupaj formă-liberă ne permite să desenăm o linie neregulată în jurul unui obiect sau a unei regiuni.
  • Decupaj dreptunghiular ne permite să facem o captură în formă de dreptunghi prin tragerea cursorului în jurul unui obiect.
  • Decupaj fereastră permite selectarea şi capturarea unei ferestre (de ex. navigatorul de internet) sau o fereastră dialog (de ex. un mesaj de eroare afişat de o aplicaţie).
  • Decupaj ecran complet va captura întregul ecran, similar cu clasica tastă Print Screen.

snipt6.png


Haideţi să vedem cum funcţionează capturarea unei părţi a ecranului folosind Decupajul formă-liberă. În primul rând selectaţi Decupaj formă-liberă din meniu şi selectaţi regiunea pe care vreţi să o capturaţi.


snipt7.png


Puteţi selecta foarte uşor regiunea care vă interesează, tot ce trebuie să faceţi fiind să daţi clic şi apoi să trageţi cursorul în jurul ei. În timp ce trageţi cursorul, regiunea selectată va deveni puţin mai întunecată şi va fi înconjurată de o bordură roşie (în cazul în care nu aţi modificat setările implicite).


snipt8.png


Când terminaţi de selectat, regiunea capturată este copiată automat în fereastra de editare, unde puteţi să adăugaţi notiţe, să salvaţi sau să partajaţi captura.


snipt9.png



Cum edităm o captură de ecran

Această fereastră ne oferă câteva opţiuni utile pentru editarea capturii pe care tocmai am făcut-o. Spre exemplu, dacă nu sunteţi satisfăcut de calitatea capturii puteţi oricând să faceţi alta folosind butonul Nou. Înainte de a salva noua captură, puteţi folosi uneltele Creion şiInstrument de evidenţiere din bara de unelte pentru a face marcaje pe captura dvs. UnealtaRadieră şterge marcajele pe care le-aţi făcut cu uneltele folosite anterior.


snipt10.png


Pentru a salva captura apăsaţi pe butonul Salvare decupare, selectaţi locaţia, completaţi numele fişierului şi alegeţi tipul lui: PNG, GIF, JPEG sau HTML. Apoi, apăsaţi pe butonul Salvare.


snipt11.png


Puteţi trimite captura prin e-mail folosind butonul Trimitere decupaj din bara de unelte. Acesta oferă două opţiuni: "Destinatar poşta electronică" și "Destinatar poşta electronică (ca atașare)". Pentru a folosi această opțiune trebuie să aveți instalat un client de poştă electronică pe calculatorul dvs. Am observat un comportament ciudat în sensul că Instrumentul de decuparenu funcţionează cu aplicaţiile moderne din Magazinul Windows. Este capabil să transmită capturile de ecran via e-mail numai dacă folosiţi un client de desktop precum Outlook sau Thunderbird.


snipt12.png



Cum personalizăm Instrumentul de decupare

Când porniți Instrumentul de decupare puteți da clic sau apăsa pe butonul Opțiuni pentru a seta preferințele dvs. pentru modul lui de lucru.


snipt13.png


Puteți accesa Opțiunile și când editaţi o captură, din meniul Instrumente.


snipt14.png


Opțiunile disponibile sunt împărțite în două secţiuni: Aplicație și Selecție.


Secţiunea Aplicație conține următoarele opțiuni:


  • Se ascunde textul cu instrucţiuni va ascunde textele cu instrucţiuni din fereastra principală.
  • Se copiază întotdeauna decupajele în Clipboard va copia capturile pe care le faceţi în clipboard pentru ca acestea să fie disponibile pentru lipire în alte programe precum procesoare de text sau editoare de imagini.
  • Se include URL sub decupaje (numai pentru HTML) va include adresa sitului de pe care a fost efectuată captura, dacă aceasta este făcută într-o filă din Internet Explorer.
  • Se solicită salvarea decupajelor înainte de ieşire vă va anunţa înainte să închideţi aplicaţia dacă aveţi capturi pe care nu le-aţi salvat.
  • Afişare suprapunere ecran când Instrument decupare este activ va ascunde interfaţaInstrumentului de decupare atunci când selectaţi regiunile sau obiectele ce vor fi capturate.

snipt15.png


În cea de-a doua secţiune, numită Selecţie, putem face modificări legate de paleta de culori:


  • Culoare cerneală schimbă culoarea bordurii selecţiei atunci când creăm un decupaj.
  • Afişare linie de selecţie după captarea decupajelor – atunci când este activă, bordura din timpul selecţiei va fi afişată.
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...