Jump to content

Instalare FreeBSD folosind un stick


polarson # ROMANIA

Recommended Posts

Am tot vazut o multime de utilizatori intreband, pe diverse forumuri sau liste de discutii, cum se poate instala FreeBSD de pe un stick USB sau cum se foloseste fisierul FreeBSD-version-RELEASE-arch-memstick.img disponibil pentru download la fiecare versiune de FreeBSD.

Ei bine, nu este un lucru foarte complicat.

In primul rand faceti backup la toate datele pe care le aveti pe stick-ul USB deoarece totul se va sterge.
Downloadati imaginea versiunii pe care doriti sa o instalati de la adresa http://www.freebsd.org/where.html, avand grija sa downloadati imaginea .img (pentru stick USB), adica fisierul cu nume de forma FreeBSD-version-RELEASE-arch-memstick.img.

De indata ce aveti imaginea dorita salvata pe calculator aceasta trebuie scrisa pe stick-ul USB (fiind ca o imagine de disc bootabil aceasta nu se copiaza efectiv pe stick).

Daca aveti instalat sistemul de operare FreeBSD vom folosi comanda dd pentru a transfera imaginea pe stick, astfel:

# dd if=FreeBSD-version-RELEASE-arch-memstick.img of=/dev/da0 bs=64k

unde /dev/da0 este locatia unde este detectat stick-ul USB. Aveti grija ca stick-ul USB sa nu fie montat sau alt program sa faca operatia de automount.

Daca aveti instalat sistemul de operare Windows, pentru a scrie pe stick imaginea pentru instalare folositi aplicatiaImage Writer for Windows

Rulati aplicatia Win32DiskImager.exe, verificati la device sa fie litera care este asignata stick-ului pe care doriti sa-l folositi dupa care apasand pe icoana folder selectati imaginea care trebuie scrisa pe stick-ul USB dupa care apasati WRITE si asteptati ca imaginea sa fie transferata.

La fel ca la operatiunea cu programul dd pe FreeBSD, si pentru Windows este valabila atentionarea ca stick-ul USB sa nu fie folosit de nici un alt program inainte si in timpul operatiunii de scriere a imaginii de instalare.

Dupa ce avem imaginea de instalare pe stick, cu stick-ul deja introdus in portul USB setam calculatorul sa booteze de pe mediul USB (adica stick-ul pe care tocmai am pus imaginea pentru instalare), apoi instalarea sistemului FreeBSD decurge normal in acelasi mod ca o instalare de pe CD sau DVD

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...